Dator skapar kända tavlor

Snart kommer det finnas datorer som kan måla nya tavlor i samma stil som kända konstnärer. Dessa kommer till exempel kunna ta den stil som Edvard Munch använde i sin tavla Skriet och göra en helt ny tavla, med nytt innehåll.

Det är skillnad på hantverk och hantverk. De senaste åren har det blivit allt mer populärt att köpa hantverk som man vet är skapat av någon, för att undvika att exempelvis köpa produkter som är skapade med hjälp av barnarbete. Detta har vi skrivit om tidigare. Men ju bättre billiga kopior av riktigt hantverk blir, desto svårare blir det att se skillnaden på vad som är äkta och inte. Dessutom förbättras tekniken hela tiden och man kan göra kopior som inte ens en expert skulle kunna se var just kopior.

Nya tavlor i samma stil

I Metro kan man läsa om att datorer i framtiden kommer att kunna måla tavlor i exakt samma stil som kända konstnärer målat sina tavlor. Många konstnärer har nämligen målat tavlor i en unik stil som bara konstnären själv kan lyckas efterlikna. Men forskare på Tubingeuniversitetet i Tyskland håller just nu på att skapa artificiell intelligens som kan skapa nya bilder i samma stil. Den här artificiella intelligensen har en förmåga som gör att de kan separera innehåll och stil. De kan alltså ta stilen från en bild och lägga den ovanpå innehållet i en annan bild. I studien när forskarna tog fram intelligensen har de låtit den skapa bilder som ser ut som att de vore målade i samma stil som exempelvis Edvard Munchs Skriet och en rad andra kända bilder från stora konstnärer.

Stora framsteg gjorda

Den nya tekniken som gör detta möjligt kommer i samband med stora genombrott inom just det här fältet. För ett tag sedan släppte till exempel Google en teknik som kallas ”Deep dream”. Den här tekniken väckte stor uppmärksamhet och den kan skapa surrealistiska bilder utifrån vanliga fotografier.