Hantverk idag

När man pratar om hantverk tänker man oftast på de gamla traditionella hantverken som stickade eller virkade saker, skulpturer och olika typer av verktyg och instrument i trä, drejade skålar och så vidare. Eftersom det mesta idag är massproducerat i fabriker så faller det sig ganska naturligt att det idag inte talas om hantverk i samma utstäckning som förr.

 

Design eller hantverk?

 

Hantverk idag hamnar allt oftare i designfacket. Har någon tillverkat ett smycke ser man det idag mer som en design än som ett hantverk. Just smycken är något som än idag är väldigt populärt att designa och tillverka enskilt och inte i massproduktion. Många smyckesdesigners väljer att producera unika smycken där det kanske bara finns ett eller två av varje design. Idag väljer dessutom många privatpersoner att, med hjälp av en guldsmed, designa sig egen vigselring. Många par väljer att leta efter inspiration till förlovningsringar eller vigselringar på nätet för att sedan designa sina egna, enligt dem, perfekta ringar inför bröllopet. När det kommer till den här typen av ringar är det extra viktigt att man är helt nöjd med deras utförande eftersom de förhoppningsvis ska pryda ens fingrar för resten av livet. Det är därför inte konstigt att det just inom detta område är väldigt populärt med egen design.

Allt fler vill idag dessutom vara unika och genom till exempel sina kläder visa vem man är eller vad man står för. Att sy om sina kläder, eller designa och sy dem från scratch för den delen, är därför något som också blivit allt mer vanligt i vårt ständigt utvecklande samhälle. Idag vill ingen längre, förutom de som slavar under de rådande trenderna, se ut som alla andra. De flesta har idag ett behov och en längtan efter att sticka ut och vara ”egen”. Oavsett om du vill designa dina egna ringar, kläder eller tycker om den klassiska virkningen så spelar det ingen roll. Att ägna sig åt någon typ av kreativt skapande är viktigt för vår utveckling och vårt psykiska välmående. Så oavsett om du vill kalla det design, hantverk eller skapande – fortsätt med det som just du tycker om!