Hantverk och hemrenovering

Idag använder vi inte benämningen hantverk på samma sätt som man gjorde förr i tiden. Idag är de flesta saker fabrikstillverkade och kan därför inte klassas som hantverk på samma sätt. Självklart finns det fortfarande saker som är hantverk även om det idag inte nödvändigtvis innebär just redskap och liknande som det ofta gjorde förr.

Hantverk på hemmaplan

Idag pratar vi mer om hantverk och hantverkare när det handlar om renovering eller restaurering av våra hem eller andra hus. Tack vare ROT-avdraget får vi idag hela 50 procents rabatt på alla arbeten utförda av just hantverkare i våra hem. På grund av detta är det allt fler som väljer att renovera, bygga om eller göra större förändringar i hemmet.

Trots att det idag är billigare att anlita professionell hjälp när det gäller renovering och bygg så väljer många ändå att göra det mesta arbetet själv. Dels för att det såklart blir ännu billigare om man gör det själv, men framförallt för att det är roligt och härligt att känna att man skapar något på egen hand. Man kan till exempel slipa golven själv, slå ut en vägg själv, byta ut sina gamla fönster mot nya kvalitetsfönster, renovera köket och mycket mer, helt på egen hand. Eller ja, kanske inte helt själv men tillsammans med vänner eller familjemedlemmar ska det inte vara några problem.

Det enda man egentligen ska avstå från att ge sig på själv är våtrum. Alla typer av våtrum, som badrum, toalett och duschrum, måste utföras av en VVS-utbildad person med våtrumslicens.