Hantverk på flera sätt

Hantverk är inte samma sak som ett konsthantverk även om det kan komma att krävas lika mycket kreativa anlag i ett traditionellt hantverk som i ett som klassas som konst. Några konkreta gränser mellan de olika definitionerna är inte tänka dras här, och kanske finns det inte heller några anledningar att vara noga med att gränserna ska dras. För om en hantverkare är så pass duktig i det som han eller hon gör att andra ser det som konsthantverk så är väl chansen stor att det också är ett konsthantverk.

Nya synsätt vidgar begreppen

Det är inte ovanligt att man ser hantverk som saker som man gjorde förr i tiden som att sticka, göra sitt eget garn eller att virka. Men hantverk behöver ses som ett betydligt vidare begrepp än så. Allt som är ett hantverk behöver som sagt inte heller vara ansedd som en konstform.

Att inreda sitt badrum med massor av stilrena badrumsmöbler kräver även det ett hantverk för att resultatet ska bli bra. En konstnärlig ådra kan också vara en fördel mär det kommer till de olika valen av material och färger. Att renovera sitt badrum kräver så pass mycket kompetens för att det inte ska bli fel att man kan se det som ett hantverk. I processen att få badrummet färdigt finns det samtidigt en stor frihet till att sätta sin helt egna prägel på rummet, genom bland annat vilket kakel man sätter och hur man väljer att utforma sina vägar. Bara fantasin och ens egen budget är vad som sätter gränser.