Vad är konst?

Vad är konst? Är någonting man har frågat sig i all evighet. Är det att måla, att göra en installation? Räcker det med att måla någonting på en duk för att det ska kallas konst? Eller måste det godkännas av en konstkännare? Kan det vara konst att förstöra en tunnelbanevagn och dokumentera det till en utställning (exempelvis som en man från konstfack gjorde?) och i så fall – var går gränsen om vad som är konst och inte?

 

Att göra egen konst

 


Sanningen är nog att det är väldigt svårt att reda utbegreppet ”Vad är konst” och man helt enkelt borde låta det ligga i betraktarens öga. En konstform som på senare tid har blivit väldigt populär är också att förstora upp fotografier på canvas. Det är ju också någonting som alla kan göra själva, med vilken bild som än önskas. På exempelvis http://www.japanphoto.se/canvas är det bara att ladda upp den önskade bilden och snart har man egen konst att vara mer än stolt över. Om alla är överens om att egengjorda bilder på canvas är konst är svårt att säga, men mest troligt är det inte så. Folk har alltid gillat att klaga och förändring är någonting som många konservativa konstkännare har mycket svårt.

 

Läs boken om ämnet

 

Det är mycket intressant det här med konstfrågan, och antagligen är det också därför som det Ernst Billgren har valt att skriva en bok om det. Boken heter som frågan ”vad är konst?” och rekommenderas till alla som är intresserade av att fördjupa sig i frågan. Ernst Billgren är som ni säkerligen också vet en svensk konstnär som nog är den i Sverige som helt klart har mest rätt att uttrycka sig om saken. Om ni sen håller med? Det återstår att se!